Якою буде їжа майбутнього

Днями ООН опублікувала звіт, згідно з яким в найближчі десятиліття людство зіткнеться з серйозною продовольчою кризою. Населення до 2020-го зросте до 8,5 мільярда чоловік (зараз – близько 7 мільярдів), при тому, що вже зараз, за ​​даними ВООЗ, кожен 10-й чоловік в світі недоїдає. В цілому, якщо не вжити негайних заходів, кілька мільярдів людей на планеті будуть страждати від голоду.

Вирішенням цієї проблеми є ставка на нові технології в сільському господарстві (створення більш стійких овочевих і зернових культур) і альтернативні продукти харчування. Так, вже зараз найбільші компанії, які займаються агротехнологіями, працюють над тим, щоб створити багаторічні зернові культури, що вимагають менше добрив, гербіцидів і пального (для культиваторів), в порівнянні з нинішніми.

Досягти цього можна не тільки за допомогою впровадження ГМО-організмів, але і за рахунок звичайної селекції. Також в раціон людини повернуться такі забуті культури, як киноа (рисова лобода, яка багата білками, протеїнами і амінокислотами, але не містить клейковини), жито (полудикий вид пшениці, який хоча і менш поживний, але не вимагає захисту від бур’янів), а також просо (добре переносить спеку). Крім того, повністю зміниться підхід до тваринництва, аж до того, що м’ясо будуть вирощувати в пробірках, – це дозволить звільнити кількість посівних земель, що важливо при прогнозованій урбанізації.

«Вести» зібрали інші цікаві технології, які впроваджуються вже зараз для вирішення проблеми дефіциту продовольства.

ФЕРМИ У МІСТІ І ДРУК ЇЖІ
Поле майбутнього в будівлі офісу

Дефіцит землі під сільгосппотреб призведе до того, що натурпродукт почнуть вирощувати в містах – у дворах і на дахах житлових і офісних будівель. Наприклад, «будівля майбутнього», побудоване японською компанією Pasona Group, крім робочого простору вміщує ділянку на 4 тис. Кв. м, де під спеціальними лампами і з використанням зрошувачів, гідропоніки і системи клімат-контролю вирощують фрукти і овочі. Але в будь-якому випадку все натуральне буде дорогим і доступним лише для багатіїв.

А ось їжа для мас буде виготовлятися з харчових сумішей за допомогою 3D-принтерів. Вже зараз можна надрукувати імітацію шоколаду, риби, моркви, грибів, яблук, курки і т. П. При цьому у такої їжі можна програмувати кількість білків, жирів і вуглеводів.

МЕДУЗИ І КОМАХИ
Салат з медузи багатий білком

Популяція риби, на жаль, з кожним роком скорочується, зате зростає кількість медуз. Особливо це стосується Середземного і Чорного морів. Їх в ООН і пропонують використовувати в харчовій промисловості. Ясна річ, що в чистому вигляді їх ніхто не їстиме, але з них можна добувати цінний білок, з якого вже робити звичну нам їжу. Аналогічно можна використовувати молюсків, равликів, гусениць і слимаків.

Їжа для Азії і Африки

Також реальним способом боротьби з голодом є вживання комах, правда, їх будуть вирощувати в промислових масштабах для Африки та Азії, де така їжа вважається традиційною. Комахи багаті білками і мінералами, швидко розмножуються, і в них менше жирів, ніж в звичайному м’ясі, а містити цей «худобу» значно простіше, ніж велика рогата.

М’ЯСО БЕЗ ТВАРИН
Бургер з м’ясом з пробірки

75% всіх сільгоспугідь використовується для випасу худоби, а 35% виробленої в світі їжі йде на корм цього худобі – таку розкіш людство в майбутньому дозволити собі не зможе. Тому розробляються технології, які змінять м’ясну промисловість. Так, м’ясо будуть вирощувати без тварин. Перший бургер з м’яса, вирощеного із стовбурових клітин корови, була пожежа рік тому, котлета коштувала $ 325 тис. У цьому році собівартість знизили до $ 80 за кг.

Кури будуть рости в відключці

Другий напрямок – вирощування бройлерів: у курей хочуть видаляти кору мозку, щоб ті не відчували болю. Адже щоб прискорити процес їх росту, м’язи будуть стимулювати електророзряд. Ці несвідомі птиці будуть міститися в контейнерах, а через трубки в них буде надходити живильна рідина.

МОЛЕКУЛЯРНА КУХНЯ ДАЄ БЛЮД НОВИЙ СМАК
Їжею майбутнього називають також молекулярну кухню – це коли звичні страви готують незвичайним способом. Наприклад, м’ясо варять у вакуумі при +55 градусах 5-6 годин або борщ перетворюють в піну з допомогою сифона. Ресторани з такою кухнею вже є в Києві.

Releated Post