СБ ООН вперше прийняв цілу декларацію про огорожу молоді від тероризму

Рада Безпеки ООН в середу прийняв першу в своїй історії резолюцію, цілком присвячену проблематиці молоді, закликавши захистити її від тероризму і активніше залучати до зусиль по мирному врегулюванню збройних конфліктів. У документі, підтриманому всіма членами РБ ООН, даються деякі рекомендації державам, що стосуються здійснення молодіжної політики.

Зокрема, СБ ООН закликав країни “підтримувати якісне виховання в дусі миру, яке дає молодим людям можливість приймати конструктивну участь в житті суспільства і відкритих для всіх політичних процесах”. При цьому термін “молодь” визначається як “особи віком від 18 до 29 років”. У резолюції вказується на “важливу роль, яку молодь може грати в справі запобігання та врегулювання конфліктів”, а також на її потенціал як “одного з ключових чинників забезпечення стійкості, всеосяжність і успіху зусиль з підтримання миру і миростроительства”.

 Крім того, СБ запропонував урядам розглянути можливість “створення механізмів для заохочення культури миру, терпимості, міжкультурного та міжрелігійного діалогу”, які дозволять підвищити соціальну активність молоді і утримати її від “участі в актах насильства і тероризму, прояви ксенофобії та всіх форм дискримінації”. У зв’язку з цим в Радбезі висловили стурбованість тим, що терористи і їхні прихильники все активніше використовують нові технології, в тому числі інтернет, для “вербування і підбурювання молоді до вчинення терористичних актів, а також для фінансування, планування і підготовки своїх акцій”.

Члени РБ наголосили на необхідності “спільних дій держав-членів” ООН, спрямованих на “недопущення використання терористами технологій, засобів комунікації і ресурсів для мобілізації підтримки терористичних актів”. З ініціативою прийняття резолюції виступила делегація Йорданії, під головуванням якої в серпні в Раді Безпеки пройшли дебати на тему ролі молоді у протидії екстремізму. У процесі узгодження документа між членам РБ виникли розбіжності з низки питань, зокрема, що стосуються згадки в документі статуту (статуту) Міжнародного кримінального суду і положень про гуманітарні наслідки введення санкцій.

За інформацією від дипломатів, деякі країни, в тому числі США, Китай і Росія, пропонували більше зосередитися на проблематиці екстремізму, однак Йорданія спочатку наполягала на тому, що головна увага в резолюції повинно бути приділено позитивної ролі молоді у запобіганні та врегулюванні конфліктів.

Releated Post