Віртуальні барелі: як цифрові технології «підривають» нафтогазовий ринок

Промислові інновації здатні забезпечити перевагу компаніям і державам у глобальній конкуренції, а їхня відсутність робить уразливим бізнес і національні економіки. Підтвердження цьому в наші дні – торгові війни, які лежать в основі протистояння США з Китаєм і Росією.

Напруженість між Пекіном і Вашингтоном проявилася, наприклад, обмеженнями, введеними США на адресу китайської корпорації Huawei Technologies, другого за величиною у світі виробника мобільних телефонів. У випадку з РФ йдеться про чергову хвилю санкцій проти газопроводу «Північний потік – 2», який суперечить інтересам України, зацікавленої зберегти транзит російського газу в Європу. Ці заходи повинні перешкодити роботі західних компаній-підрядників, які мають технології для будівництва глибоководних трубопроводів.

Міністр енергетики США Рік Перрі, який очолив американську делегацію на інавгурації президента України Володимира Зеленського, повідомив 21 травня, що відповідний законопроект буде прийнятий «не в надто далекому майбутньому». Інтерес США також у тому, щоб, скорочуючи залежність Європи від поставок «Газпрому», створювати передумови для розвитку конкуренції та розширення експорту американського скрапленого природного газу.

Лібералізація газового ринку в даному випадку – синонім зміцнення енергобезпеки країн і регіонів, які схильні до ризиків сучасних війн, зав’язаних на глобальній трансформації енергоринків, а також перерозподіл впливу в контролі над інвестиційними і товарними потоками.

За таких нестабільних умов США розширюють інвестиції в інноваційні технології, здатні підвищити надійність торгівлі енергоресурсами і стійкість енергетичної інфраструктури. Нещодавно Міністерство енергетики, очолюване Ріком Перрі, оголосило про фінансування масштабного проекту зі створення найпотужнішого комп’ютера у світі під назвою Frontier, який зможе робити обчислення в 50 разів швидше, ніж сучасні аналоги. Контракт на суму понад $600 млн укладено з компанією Cray Inc.

Технічні розробки проходитимуть на базі Національної лабораторії Оук-Рідж, яка є найбільшим науковим підрозділом Міненерго США. Як очікується, дебютна презентація унікального комп’ютера відбудеться у 2021 році. Він стане одним з інструментів нового покоління, що дозволить зберігати стійкість енергосистеми в період можливих кібератак, зокрема в сегментах видобутку, переробки і зберігання нафти та газу.

«Новий суперкомп’ютер дозволить зробити значний прорив у галузі енергозбереження, економічної конкурентоспроможності та національної безпеки», – йдеться в релізі на сайті Міненерго США.

За словами Ріка Перрі, одна з найактуальніших проблем пов’язана з агресивними державами, які є в сучасному світі. «Повідомлення, яке надсилають Сполучені Штати, полягає в тому, що ми збираємося затвердити лідерство в галузі обчислювальної техніки і комп’ютерних технологій», – сказав міністр на презентації проекту в Оук-Рідж і зазначив, що наклейка на бампері його автомобіля виголошує: «Перемагає той, що першим добереться до квантового комп’ютера». «Ми маємо намір перемогти», – підсумував він.

Це одна з сучасних тенденцій – інтеграція цифрових інновацій в енергетичну політику і бізнес. Нафтогазовий сектор відомий своєю консервативністю через складні технологічні ланцюжки, які покладені в його основу. Однак і тут спостерігається поступова експансія цифрових нововведень, попри інертність багатьох виробничих процесів. Зараз, коли відбуваються глобальні ринкові зміни, технології здатні підвищити їхню ефективність, але разом з тим і створити нові загрози.

Mind розглянув основні можливості та ризики впровадження цифрових технологій в нафтогазовому бізнесі, які стають найбільш актуальними в умовах, коли санкції перетворилися на популярний інструмент міждержавної політики.

Хмарні технології

Технології розподіленого зберігання і обробки цифрових даних, за допомогою яких комп’ютерні ресурси надаються інтернет-користувачеві як онлайн-сервіс на локальному гаджеті. Так, наприклад, може зберігатися будь-яка інформація про енергоресурси, родовища і комерційні проекти.

Можливості. Мобільність і доступність, користувачеві не потрібно піклуватися про інфраструктуру, операційну систему та програмне забезпечення, з яким він працює. Деякі експерти стверджують, що надійність, яку забезпечують сучасні хмарні технології, набагато вища, ніж у локальних ресурсів.

Ризики. Ймовірно, не в інтересах компаній і урядів зберігати дані в хмарному середовищі, особливо якщо вони мають стратегічне значення, а країни в сучасних умовах конкурують за доступ до ринків і капіталів. Наприклад, Австралія – ​​великий експортер природного газу, у якого відсутня загальна база даних по всіх нафтогазових проектах, що реалізовуються на території країни, зокрема на її шельфі. Але якби подібна інформація зберігалася в одному місці віртуального простору, така держава, як Китай, могла б отримати до неї доступ (нелегально – як варіант) і оцінити перспективи того чи іншого нафтогазового проекту, щоб потім узгоджувати найвигідніші умови комерційних угод.


Віддалений моніторинг

Цифрові технології дозволяють оптимізувати виробничі процеси і контролювати активи на відстані. Штучний інтелект можна навчити відрізняти якість енергоресурсів, здійснювати моніторинг процесу їх транспортування до пункту призначення з урахуванням географії маршруту і швидкості пересування, сигналізуючи про виявлені порушення.

Можливості. Штучний інтелект можна налаштувати для використання супутникового відеопотоку й ідентифікації «танкерів-привидів». Таким чином, країни можуть перетворити санкції на ефективніший механізм міжнародної політики, а компанії, що постачають енергоресурси, – підвищити надійність доставки вантажів.

Ризики. Звичайна тактика недобросовісних дій – відключення пристроїв стеження за морським і наземним транспортом.


Блокчейн – розподілений реєстр

Вибудуваний за певними правилами безперервний і послідовний ланцюжок інформаційних блоків. Цифровий розподілений журнал економічних транзакцій, який може бути запрограмований для запису практично всього, що має цінність.

Можливості. Блокчейн дозволяє відстежувати зміни, пов’язані з активами, і спрощує виявлення незаконних дій. Наприклад, цифрові рішення на основі блокчейну в поєднанні з інструментами аналізу і обробки даних можуть ускладнити торгівлю сирою нафтою, яку добувають держави під санкціями. Така можливість з’являється завдяки доступу до інформації про унікальні біологічні сліди в складі нафти, залежно від регіону видобутку, і її пересування. Дані про особливості «генетичного маркера» дозволяють з великою ймовірністю визначити походження сировини і весь її життєвий цикл.

Ризики. Технологія полегшує передачу даних мережею без контролю регуляторних органів. Це може бути порушенням правил торгівлі, якщо вони забороняють такий продаж і передачу якогось товару (наприклад, у разі санкцій).


Кібер-інциденти

У цифровому злочинному світі є багато можливостей для купівлі-продажу ідентифікаторів, руйнівних кодів, програм для хакерських атак і зараження шкідливим програмним забезпеченням. Такий ринок відкриває доступ до порівняно недорогого набору інструментів, що дозволяє геополітичним гравцям посилювати свої переваги.

Можливості. Можна, наприклад, уявити сценарій, коли держава – експортер нафти зламує нафтову інфраструктуру своїх клієнтів. Це дозволить відстежувати обсяги і графіки споживання, а на основі отриманої інформації визначати вигідну стратегію під час переговорів.

Ризики. Недобросовісна конкуренція, загроза комерційній таємниці.

Також існують можливості для порушення роботи енергетичної інфраструктури та виведення її з ладу. Це може змусити покупців платити вищу ціну за традиційні або альтернативні енергоресурси (свого роду викуп). Крім того, коли інфраструктура виходить з ладу, регуляторні органи в системі державної влади відповідають суворішими заходами. У підсумку це може відлякати потенційних інвесторів і стати серйозною перешкодою для здійснення значимих проектів.


Криптовалюта

Штучна платіжна система, яка прирівнюється до справжніх грошей і має офіційний курс. Створюється на основі технології блокчейн.

Можливості. Інтригуючим цифровим нововведенням може стати створення несуверенної цифрової валюти для розрахунків за поставки енергоресурсів, зокрема нафти. У разі успіху така інновація може зруйнувати глобальну залежність від доларів США, які є базовою валютою платежів на нафтогазовому ринку. Фактично це здатне нейтралізувати змогу американського уряду застосовувати санкції щодо країн, які йому «не подобається» з тих чи інших причин.

У цьому суть концепції El Petro – криптовалюти, забезпеченої нафтовими активами Венесуели. Ідея її створення пов’язана з прагненням режиму Ніколаса Мадуро зберегти владу і піти з-під тиску Вашингтона. Але ініціатива не викликала такої довіри, яка б підтримала революційні зміни нафтового ринку на противагу тиску США.

Однак варто враховувати на перспективу, що, наприклад, участь Китаю в планах зі створення криптовалюти може виявитися успішнішою через масштаби економіки і потреб у природному газі, які приваблюють провідних виробників – конкурентів США.

Ризики. Відсутність попиту, низький рівень довіри на ринку.

Releated Post