NASA відправляє вертоліт на Марс

NASA анонсувало політ вертольота на Марс: невеликий гвинтокрилий космічний апарат, прозваний “марсокоптером”, повинен відправитися на червону планету в 2020 році. Незважаючи на те, що атмосфера Марса сильно розряджена, апарат зможе літати, піднімаючись на висоту до 30 км. У перспективі марсокоптер можна буде використовувати для вивчення інших об’єктів сонячної системи

“Марсокоптер” матиме чотири лопаті і важити менше 2 кг. Гвинт буде в змозі робити майже три тисячі обертів на секунду – для сравенія, частота обертів гвинта вертольота Мі-28 становить всього 33,3 обороту в секунду. Така висока швидкість потрібно марсокоптеру якраз для того, щоб літати в розрідженій атмосфері.

Пропустити через 6
NASA відзначає, що проект пов’язаний з “високими ризиками, але обіцяє велику нагороду”. Конструктори агентства планують, що марсокоптер буде приєднаний до нижньої частини марсохода нового покоління, який буде направлений на Марс разом з ним. Також марсокоптер буде оснащений спеціальним огрівальним механізмом і підзаряджатися від сонячної батареї. У разі, якщо попередні випробування пройдуть за планом, марскопотер буде запущений з американського космодрому на мисі Канаверал в червні 2020 року, Марса він досягне в лютому 2021 року.

Releated Post