Цифрове здоров’я: правда чи міф? В Україні впровадять високі технології в медицину

Високі технології вже давно почали експансію в суміжні галузі не тільки бізнесу, а й життєдіяльності, ось дійшли і до медецини. Про це повідомляє UBR.

Так виникли нові індустрії на стику IT і фінансів (FinTech), юриспруденції (LegalTech) та інших “-тих”. Як йдуть справи з цифровим охороною здоров’я в нашій країні, розповів Віталій Осташко, віце-президент Української асоціації розвитку інформаційних технологій в медицині.

Пропустити через 12
Наскільки широко і ефективно використовуються високі технології в українській медицині?

Україна знаходиться приблизно на доісторичному етапі по використанню засобів цифрового медицини. У розвинених країнах щосили застосовується штучний інтелект, Big Data, телемедицина. У нас присутні всі ці напрямки, але хаотично і фрагментарно.

У нас все чули про закон про сільське здоров’я, прийнятому в 2017-му. В якому прописано використання телемедицини, як одного з напрямків “цифрового здоров’я” (digital health). Але поки якихось конкретних результатів не видно. В рамках реалізації закону було закуплено дуже багато пристроїв для дистанційного контролю деяких параметрів організму. Це і є елементи “цифровий терапії”.

Що конкретно заважає виконанню закон про сільську медицину?
У нас 38% сільського населення. Ми не можемо побудувати в кожному селі лікарню. І не кожну лікарню можна укомплектувати професіоналами.

З іншого боку, лікарям потрібні пацієнти. Сімейний лікар може обслуговувати велику кількість пацієнтів. Але невролога необхідно набагато більше пацієнтів. А нейрохірурга і поготів – йому потрібно працювати на обласному рівні.

Іронія в тому, що в Україні повністю готова вся нормативна база телемедицини для сільського здоров’я. На відміну від e-Health, яка сьогодні існує на самому зародковому рівні – по суті є лише облік декларацій з пацієнтами. Немає в Україні і закону про електронний здоров’я.

Закон визначив відповідальним за впровадження сільської медицини Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіон). Це було зроблено з прицілом на регіональну реформу, децентралізацію. Але справа в тому, що Мінрегіон – непрофільний відомство. Далі все ж підключилося Міністерство охорони здоров’я (МОЗ). Одне дає гроші, а друге – вказівки. Ось на цьому рівні, на мою думку, проект і забуксував.

Тобто все так погано або є зрушення в “цифровий медицині”?

До 2018 фактично всі ініціативи виходили з Державного центру телемедицини, яким я керував з моменту його створення. Колектив цієї установи підготував всю нормативну базу телемедицини. Завершальним штрихом стали відповідні зміни в законодавстві, прийняті в 2017 році в рамках закону “Про сільську медицину”.

Не бачачи перспектив продовження роботи в цьому центрі, ми з партнерами вирішили на основі попереднього досвіду створити нове, сучасне цифрове рішення для телемедицини. Проект називається “МедБрама” – це професійна платформа для лікарів і медустанов. Її основне завдання – об’єднати в єдину цифрову екосистему всі ключові суб’єкти надання медичних послуг. Лікарів, клініки, лікарні, страхові компанії і т.д.

У чому саме полягає технологічність?

Зареєстрованим на платформі лікарям можна набирати пацієнтів з будь-яких куточків країни і навіть за кордоном. За деякими оцінками, близько 3 млн українців проживає тільки в Європі. Але лікуватися вони все одно їдуть в Україну. Дешевше, та й в Інституті Амосова оперує нітрохи не гірше, ніж за кордоном.

Які можливості у пацієнтів?

Через мобільний додаток можна знайти лікаря, записатися на прийом. Для тих пацієнтів, які виписуються зі стаціонару, можна налагодити регулярні дистанційні комунікації зі своїм лікуючим лікарем.

Наступний етап – це підключення провідних клінік за кордоном. І немає ніяких обмежень на отримання медичної допомоги або консультацій як всередині України, так і за кордоном. Пацієнт сам вибирає собі лікаря і клініку.

За прогнозами американської дослідницької компанії Frost & Sullivan, до 2023 року ринок цифрових послуг досягне $ 230 млрд. Було б добре, щоб частина з цієї суми припала на Україну. У тому числі і на зароджується індустрію “цифрового здоров’я”.

Releated Post