Сім корисних принципів, при виборі розвиваючих ігор

Життєві навички йдуть рука об руку з розвитком і можуть допомогти дитині досягти успіху в подальшому житті. Відкрийте для себе найважливіші життєві навички, які має знати ваша дитина, і яких вона може досягти завдяки розвиваючим іграм, включаючи їх у розпорядок дня.

c8RWmWz9nn5NX4EJcDrwjXz2GiGgEiY-cTCqrPYb2kg2O9bUlkyt5yPhu8e_6GtUrtV8u2HioJB0mfcgU35RN67LhLhN9iUBeR5_W0moUzTTJK14Ypr1Q4IVihEZm9r7367yr-eM

У своїй новаторській книзі “Розум у творенні” Еллен Галинський описує сім навичок, необхідних для успіху в усіх аспектах життя, включаючи школу, стосунки та роботу. Діти можуть засвоїти ці навички через гру, а не примус, починаючи ще з раннього дитинства.

Найважливіші життєві навички, яким вчаться діти, граючись?

1.       Концентрація

2.       Самоконтроль

3.       Спілкування

4.       Перспективність

5.       Критичне мислення

6.       Прийняття викликів

7.       Цілеспрямованість

Що таке життєві навички?

Викладачі іноді описують ці вміння, як навички для навчання, які можна розвинути за допомогою спеціальних щоденних заходів.

4G7bahFxRn9_GU9wmj4UB8gJBvA_pK0DATH72w9UXeS1cINhqiGGIdli2fEcDMXDIUVtMpBd1cvbbrSvbJ7fEx2wLF4hb_WMNVp2MbsCLP7NydyxhmefP9MHTwHTNtjzsM8ft9Sh

Нижче розглянемо сім найважливіших життєвих навичок і пропонуємо кілька простих способів їх виховання.

Які життєві уміння може розвинути дитина граючись?

1. Концентрація

Діти процвітають маючи розклад, певні звички та регулярні процедури, які не тільки створюють відчуття безпеки, але й допомагають дітям навчитися самоконтролю та зосередженості. Поговоріть із дитиною про те, що від неї очікується кожного дня. Організуйте свій дім, щоб ваша дитина знала, де можна знімати взуття, пальто та особисті речі. Ми живемо в галасливому світі, сповненому відволікання, тому тихі заняття, такі як читання книги, складання загадок разом, і настільні ігри можуть допомогти вашій дитині збільшити можливості концентрації і фокусування.

2. Самоконтроль

Думка про чужу точку зору не підходить природно для більшості дітей, але вона може бути розвинена. Обговорюйте почуття та мотивацію персонажів у прочитаних книгах, наприклад, “Цікаво, чому кішка та свиня не допоможуть маленькій курці”. Зробіть спостереження про те, як почуваються інші, наприклад, “Сашкові було дуже сумно». Цікаво, що ми можемо зробити, щоб він почувався краще ».Саме граючись дитина вчиться думати не лише про себе.

3. Спілкування

Діти потребують щоденних особистих взаємодій, щоб формувати здорові соціально-емоційні навички, включаючи вміння розуміти та спілкуватися з іншими. Хоча темп, з яким вони розвивають ці навички, може відрізнятися, дітям потрібно навчитися «читати» соціальні сигнали та уважно слухати. Граючи вони засвоюють, що спілкування є найефективнішим спосіб висловити свою думку. А в грі це можна робити якнайкраще. Розмова з дорослим, який цікавиться дитиною також може допомогти формувати ці навички. Щодня проводьте час, слухаючи та реагуючи на прохання дитині, не відволікаючись.

VUOFM75vEQ-TOy37aJUBbT2rcQTgl-Q-A4BzVeuXr4_SKaDN0n5PG0nglvJ7oTyg-PyF90jKZM9fwIkj7ufraTjd8soE2O57x5lieuuEUIh48novo4gMc6eq6RanoYLynDoUAvKF

4. Перспективність

Справжнє навчання, каже Галинський, відбувається тоді, коли ми можемо побачити зв’язки та закономірності між начебто різними речами. Граючись, дитина прораховує стратегії. Чим більше зв’язків ми робимо, тим більше сенсу і впевненості. Маленькі діти починають бачити зв’язки та візерунки, коли сортують основні предмети домашнього вжитку, такі як іграшки та шкарпетки. Прості дії, такі як вибір одягу, відповідного погоді, допомагають їм будувати зв’язки. Вкажіть більш абстрактні зв’язки в житті або в прочитаних вами історіях, наприклад, “Ця книга нагадує мені, коли ми збирали морські мушлі на пляжі”.

5. Критичне мислення

Ми живемо у складному світі, в якому дорослі зобов’язані щодня аналізувати інформацію та приймати рішення про безліч речей. Один з найкращих способів побудувати критичне мислення – це через насичену гру.  Переконайтесь, що у дитини кожен день є час, щоб грати наодинці або з друзями. Ця гра може включати в себе ролі (прикидаючись пожежниками чи супергероями), будівництво споруд, гра в настільні ігри або рухливі іграми, такими як хованки. За допомогою гри діти формулюють гіпотези, ризикують, випробовують свої ідеї, роблять помилки та знаходять рішення – усі важливі елементи у формуванні критичного мислення.

6. Прийняття викликів

Однією з найважливіших рис, яку ми можемо розвинути в житті, є стійкість – здатність приймати виклики, відштовхуватися від невдач і продовжувати розвиватися. Діти вчаться приймати виклики, коли ми створюємо обстановку з потрібною структурою – не для того, щоб обмежувати, але достатньо, для того, щоб вони почували себе в безпеці. Заохочуйте дитину приміряти нові речі та допускайте розумний ризик, наприклад, лізти на дерево чи їздити на велосипеді, пограти у те чого не вміє. Запропонуйте новий виклик, коли вона здається готовою, наприклад: “Я думаю, ви готові навчитися зав’язувати взуття. Спробуємо, зосереджуватися більше на зусиллях, ніж на досягненнях, наприклад, «Навчитися зав’язувати взуття було справді важко, але ж ти все таки намагався. Молодец!».

PXKjCw4bPkI5jxzymss7ndoDVjk-0Ndqpsx_5NPdAwVSYy2YxUe_LMDnLvkqFeQrShcw3owy50TGvYkNCIzyQ8WuGMfAYcMAub5DvkgWGUaAuWnwz2C5rqRVzzse1v8V8SfjP9Yg

7. Цілеспрямованість

Дитина, яка любить навчання, стає дорослою, якій рідко в житті нудно. Щоб заохотити любов до навчання, постарайтеся обмежити телебачення та заохотити багато читати, грати та відкривати нове дослідження. Розвивайте цікавість та ентузіазм до навчання у власному житті, відвідуючи бібліотеку разом, зберігаючи запаси ремесла, роблячи доступні ігри та проводячи час у сімейному колі.

Дотримуючись цих простих порад, ви можете легко допомогти дитині сформувати необхідні навички частіше використовуючи різноманітні ігри. Придбати розвиваючі настільні ігри можна тут.

Releated Post