П’ять політтехнологій, які зазнають на місцевих виборах

Місцеву кампанію називають «найбруднішою в історії». «Вести» вирішили дізнатися, чи так це, і які нові технології спробують застосувати в цьому році політтехнологи. Самі експерти, до речі, кажуть, що всі знахідки будуть простими.

«Закон додав новий етап, перерахунку відсотків партіям (визначить, чи пройшла партія 5% -ний бар’єр. – Авт.). Закон складний, і в комісіях ніхто і близько не знає, як правильно вважати переможця за новою формулою, що створює передумови для маніпуляції, – стверджує політтехнолог Ганні Голембиовська. – Більш того, перевезення бюлетені не буде фіксуватися ні на відео, ні протокольно – тут їх можна і підмінити ».

Пропустити через 6
Звичайно, технології почнуть застосовувати ще на етапі кампанії (вона буде надзвичайно короткою – всього 3-4 тижні, не розгулятися). Що характерно, всі експерти визнають: кампанія буде неякісної через брак грошей. А значить гранично технологічною. Законними чи будуть методи? Зрозуміло, не всі і не у всіх політсил. Закон залишає технологам простір для «люфту».

«Дірки» в законі
Головною технологією став сам закон. Політтехнологи вважають його «одноразовим», покликаним раз забезпечити чисельну перевагу на місцях нинішньої влади. По-перше, він «розпушує грунт» під збір голосів виборців на користь великих парламентських партій (читай – БПП «Солідарність»). Традиційна мажоритарна модель порушена, адже навіть якщо виборець віддасть голос за кандидата, не факт, що його партія набере 5% голосів. «Зате передбачені махінації з виборцями: на дільницях не буде ні слова про кандидатів, відповідно, буде шоу однофамільців, без шансів зрозуміти, хто справжній, – стверджує політолог Сергій Биков. – Наприклад, в окрузі на Закарпатті хороші позиції у кандидата в мери Івана Чубірко. Але тільки за вівторок було зареєстровано відразу чотири його повних тезки! »Зате в законі збереглися інструменти адмінресурсу – від уточнених списків до переписування протоколів з результатами.

Плітексперт Руслан Бортник:

За моєю інформацією, ключовою технологією буде внесення результатів виборів в електронний реєстр: зараз провладні партії активно борються за своїх «вносителя» з паперового носія в комп’ютер. Ніщо не завадить їм підтасувати, а після знищити паперу

У Комітеті виборців технологію спростували. «Остаточні результати все одно вважаються по протоколам з мокрими печатками і підписом. До реєстру можна запустити всі що завгодно – це, скоріше, не документ, а інформаційне повідомлення », – сказав нам заступник голови правління КВУ Віталій Тесленко.

Створення мереж виборців
Технологія нинішніх виборів – формування так званих мереж: це коли навколо політичної сили утворюється лояльний до неї електорат, причому готовий в будь-який момент мобілізуватися. Про формування мереж, в т. Ч. Радикалами, в Києві «Вістям» стало відомо від їх учасників. Інформація насторожила. «Платять 270 грн / добу, при цьому вчать, як не будуть уже служити кажуть, мовляв, не хочете роздавати агітки – йдіть« в патрулювання », – сказав член такої мережі.

«Технологія відома за кордоном – бувають мережі« під підкуп », і там електорат дисциплінований (не виключено, що мова якраз про таку освіту. – Авт.), А бувають комунікаційні, в таких нічого поганого немає. А працюють мережі в зв’язці з технологією зниження явки. Наприклад, в 205-му окрузі в Чернігові повідомляли про замінування, щоб відсікти «вільних» виборців, а дисципліновані прийшли », – пояснила« Вістям »політтехнолог Катерина Одарченко.

Будують мережі за вертикальним принципом – «десятники», «сотники», «ланкові». Зарплати для учасників незаконні, але до суду справи не доходять – ставків легко можна перекваліфікувати в «агітаторів», тоді винагорода буде законним. «Саме тому великого порушення в цих мережах я не бачу – незаконного нічого немає. Їх учасників можуть задіяти для захисту результатів виборів в якості спостерігачів, але це також нормально », – сказав Тесленко.

Зрив виборів батальйонами
На місцевих виборах одночасно пройде 23 тис. Кампаній – саме стільки виборчкомів в країні. У скількох з них буде небезпека силового протистояння, уявити складно. На минулих парламентських виборах самої показовою була історія в Волновасі: хтось обстріляв будівлю по сусідству з тервиборчкомом, комісію евакуювали, а документи підмінили. «Тиск іде вже зараз, при паюванні комісій – це люстрація, дискредитація, деморалізація членів виборчкомів. А в день виборів будуть спроби зірвати голосування там, де не зможуть фальсифікувати результати », – прогнозує Бортник. Є побоювання, що в Донецькій і Луганській областях батальйони будуть використовувати, щоб знизити результати опозиції.

Releated Post