NASA завершує місію Ingenuity після трьох років на Марсі

Гелікоптер NASA Ingenuity здійснив свій останній політ на Марсі – космічне агентство офіційно завершило цю місію. Повідомляється, що Ingenuity зазнав пошкодження лопатей ротора під час останнього стрибка і “більше не здатний до польоту”, – оголосило NASA.

“Історична подорож Ingenuity, першого літального апарату на іншій планеті, підійшла до кінця”, – заявив адміністратор NASA Білл Нельсон. – Цей чудовий гелікоптер пролетів вище і далі, ніж ми могли собі уявити, і допоміг NASA зробити те, що ми робимо найкраще – зробити неможливе можливим”. Він додав, що завдяки таким місіям, як Ingenuity, агентство прокладає шлях для майбутніх польотів у Сонячній системі та більш розумних і безпечних досліджень Марса і не тільки.

Ingenuity приземлився разом з марсоходом NASA Perseverance на дно марсіанського кратера Єзеро в лютому 2021 року. Апарат вагою лише 1,8 кг мав продемонструвати, що на Марсі, попри його розріджену атмосферу, дійсно можливий політ з двигуном, і він зробив це вже під час перших п’яти польотів тієї весни. Потім NASA розширило місію – тепер гелікоптер мав виконувати роль розвідника для апарату Perseverance, що шукає ознаки життя та збирає зразки. Ingenuity здійснив 67 польотів під час цієї нової кампанії, що значно перевершило очікування науковців та інженерів місії.

Releated Post