Товарні ваги: види і характеристики

Товарні ваги  – спеціальне вимірювальне обладнання, яке служить для визначення маси товарів різної величини. В залежності від діапазону зважування, ваги товарні застосовують у промисловості, аптеках, сільському господарстві, торгівлі, та навіть вдома на кухні.

Різновиди пристроїв та їх застосування

Ваги для товарів бувають:

  • стаціонарні;
  • настільні;
  • пересувні;
  • підвисні;
  • механічні;
  • електронні;
  • автоматичні;
  • Не автоматичні;
  • гирні;
  • з електричним табло.

За рівнем точності виділяють звичайні, середні та високоточні ваги.

Для визначення маси габаритних вантажів застосовують товарні ваги, обладнані платформою. Таке обладнання доцільно використовувати на елеваторі, заводі, в складських приміщеннях та пунктах прийому металолому. Такі пристрої мають велику платформу, на яку завантажують товар, що необхідно зважити. Ваги товарні можуть мати дві платформи. Такі моделі використовуються для зважування авто разом з вантажем. Вони не абсолютно точні, оскільки визначають досить велику вагу. Похибку виставляє завод, що вготовляє даний пристрій. Якщо вона в межах норми, то суттєвого впливу на масу вантажу не має.

Ваги для товару, що використовуються в лабораторії, аптеках та ювелірній практиці відносяться до високо точного обладнання. Тут похибка у вимірюванні регулюється законодавством. Такі пристрої мають 1 або 2 гирі та зважують тіла вагою не більше півтора кілограми.

Вимірювальні прилади для торгівельної сфери

Якщо бізнес зв’язаний з реалізацією продуктів харчування, то без зважувальних пристроїв не обійтись. Ваги товарні для магазину оптової торгівлі, продуктового базару чи складу застосовують для зважування габаритного товару (мішки, піддони з ящиками, палети). Це стаціонарні або пересувні підлогові прилади, що застосовуються на складах або для виїзної торгівлі.

Ваги торгові для магазинів роздрібної торгівлі служать для зважування товарів, масою до 15 кг. Вони бувають механічні з використанням гир та електронні. Останнім часом механічні пристрої використовуються дуже рідко. Електронні моделі мають багато переваг. Вони більш точні, оскільки оснащені високоточним датчиком ваги, мають електронне табло, на якому відображається вся інформація про товар (назва, вага, ціна, сума). Крім того, сучасні моделі здатні підключатись до ПК, тарувати товар, визначати його вартість, видавати чек.

Який саме прилад купити, залежить від виду діяльності, об’єму зважування та функціональних можливостей вимірювального устаткування.

Джерело: https://gera-service.com.ua/ua/vagove-obladnannia/tovarni-vagi/

Releated Post