Маркування повербанків: розбираємось, що означають параметри зарядних пристроїв

Коли починаєш обирати, який купити Powerbank, виникає безліч питань. Бо це не просто пристрій, до якого підключив кабель та гаджет і чекаєш, поки останній зарядиться. Те, що мало б бути бездумною взаємодією, натомість передбачає безліч конкуруючих портів, форматів та характеристик. Вони визначають роботу павербанків. PD проти QC. Порт USB-C чи краще Lightning? У цій статті магазин AVIC пропонують розібратися з усім «жаргоном» навколо портативних зарядок. 

До яких роз’ємів підключаються повербанки? 

За винятком ігрових ноутбуків, більшість сучасних гаджетів використовуватимуть такі зарядні роз’єми. 

  • USB-A. Великий прямокутний порт, що зустрічається на старіших ноутбуках та деяких нових, за винятком Macbook.
  • Micro-USB. Плоский з одного боку та скошений з іншого, роз’єм зустрічається на старих телефонах Android та багатьох аксесуарах. З іншого кінця кабелю – роз’єм USB-A.
  • USB Type C. Реверсивний роз’єм із плоским верхом і низом з заокругленими сторонами, стандартний для смартфонів Android, iPad, останніх MacBook і багатьох ноутбуків Windows. Кабелі можуть мати USB-A на одному кінці або USB-C на обох.
  • Lightning. Специфічний для Apple – iPhone, iPad і AirPods. Може мати USB-A або USB-C на іншому кінці кабелю. Втім, з 2023 року Купертино відмовляються від цього стандарту, що є результатом вимог ЄС щодо стандартизації зарядних кабелів. 

Стандарти швидкої зарядки 

Хоча немає єдиного визначення швидкої зарядки, мається на увазі поповнення 50% батареї приблизно за 30 хвилин. Щоб отримати таку швидкість заряджання, знадобиться кабель Lightning – USB-C (для Apple) і кабель USB-C – USB-C (для Android). Та, звичайно, павербанк з відповідними інтерфейсами. Ось тут і виникає проблема правильного підбору аксесуарів. Швидка зарядка буває: 

  • USB Power Delivery (USB-PD або просто PD). Стандарт для швидкого заряджання, який підтримується iPhone і найпопулярнішими брендами смартфонів Android. 
  • QC. Власний формат швидкої зарядки від Qualcomm. Має  деякі переваги перед PD, зокрема має вищу напругу, результатом чого є більш високий ККД.
  • PPS. Функція деяких зарядних пристроїв USB-PD динамічно регулює струм і напругу для якнайшвидшого заряджання.
  • PowerIQ: поєднує PD і QC технології заряджання.

Потужність павербанків 

Параметр показує, скільки енергії споживає пристрій протягом певного часу. У контексті зарядних пристроїв і блоків живлення це приблизний показник того, як швидко вони можуть заряджати гаджети. 

  • 20 Вт. Безпечний варіант потужності, достатній для айфонів та інших мобільних телефонів.  
  • 60 Вт. Максимальна потужність зарядки для ноутбуків з роз’ємом USB-C. 

Зауважимо, що новітні ігрові ноутбуки вже підтримують заряджання повербанком 240 Вт. 

Міліампер-година – що це? 

mAh використовується для позначення місткості акумулятора смартфонів і портативних акумуляторів. Наприклад, iPhone 13 має акумулятор 3227 мАг, а Samsung Galaxy S21 – 4000 мАг. Отже, повербанк IRONN Magnetic Wireless 10000mAh може зарядити перший – 3 рази на 100%, а другий – 2,5 рази. На ринку є моделі від 3000 мАг до 20000 мАг та більше. 

Що означають ті чи інші характеристики Power Bank – висновки 

Тепер, коли ви ознайомились із термінологією швидкої зарядки, купити повербанк стає набагато простіше. Адже, ви точно знатимете, який пристрій підійде саме для ваших потреб. Наприклад, вже розумієте, що зарядний пристрій потужністю 20 Вт із підтримкою USB PD 3.0 і PPS заряджає iPhone найшвидше. І тепер, коли ви побачите більш дешевий Power Bank, ви точно знатимете, яких характеристик йому не вистачає. Винятковим у цьому плані є зовнішній акумулятор із бездротовою зарядкою IRONN Magnetic Wireless 10000mAh. Тут і місткість хороша, і технології захисту, і ціна «не кусається». Купити павербанк за ціною виробника можна на AVIC.UA – сайті гаджетів, електроніки та техніки з Харкова.

Releated Post